maandag 23 februari 2015

OZB-aanslag Ten Boer

Afbeeldingsresultaat voor huis in ten boer
Door de boom het huis niet meer zien.

Afgelopen week lag er in heel Ten Boer een brief in de bus, die gericht was tegen de 'absurde' verhoging van de OZB in 2015.

De brief zag er niet uit, het was een beschamend en taalkundig gedrocht (Wat is er toch mis met ons onderwijs?) en het leek in eerste instantie weer eens op veel geschreeuw en weinig wol. Na lezing verdween hij daarom alleen al direct naar de prullenmand. Protest betekent daarnaast ook nog eens veel, in het algemeen negatieve, energie steken voor een aanslagverschilletje van meestal luttele euro's. U zou uw tijd vast beter kunnen besteden.

Toch heb ik zelf wel nog even wat tijd uitgetrokken voor een nader onderzoek en misschien een ander licht op de zaak. Hier wat feitjes.
Hervormde Kerk Ten Boer. Aardbevingsbestendig?
Uw blogger runt zijn huishouden als een bedrijf. Het zit nou eenmaal in mijn aard dit soort gekkigheden. Elk jaar wordt er een complete balans met winst- en verliesrekening opgemaakt en elk persoon des huizes zijn of haar uitgavenpatroon kritisch tegen het licht gehouden en mocht dat nodig zijn tot de orde geroepen.

Inmiddels hebben we al een kleine twintig jaar in beeld en zo ook de ontwikkeling van de vaste lasten en dus ook de OZB-aanslag.

Dat de gemeente Ten Boer waarschijnlijk niet de beste investering heeft gedaan aan zijn Noord-Oostzijde is inmiddels duidelijk. Het is niet anders dan de gevolgen accepteren, uithuilen en opnieuw beginnen. In elk geval hebben we nog steeds een zwembad.
Het boerenland (what's in a name?) is inmiddels afgewaardeerd richting oorspronkelijke landbouwwaarde, maar in theorie kan het in de toekomst nog wel eens meevallen. Het gevolg is echter wel dat Ten Boer technisch failliet is en bij ons Rijk heeft moeten aankloppen.

Hebben ze verder gekke dingen gedaan de afgelopen jaren? Nee, niet echt is mijn indruk. Wel schuift onze overheid wel steeds meer landelijke taken naar de gemeente. Een en ander gaat niet zonder slag of stoot en vereist van elke gemeente een behoorlijke omschakeling.

Ook heeft elke gemeente het recht om de totale OZB-inkomsten jaarlijks met zo'n 3% te verhogen. Dat heeft Ten Boer volgens mijn OZB-aanslag niet altijd gedaan. De ene keer was het hoger, de andere keer wat lager.

Maar stel, dat de gemeente exact vanaf mijn ijkpunt 2006 de tarieven met 3% had laten stijgen. Wat schetst mijn verbazing? De huidige aanslag komt dan op basis van onze woning lager uit dan het scenario met exact 3%. Ik herhaal: lager! Het verschil is weliswaar maar € 4, maar lager. Ik weet nagenoeg zeker, dat er geen haan naar gekraaid had als voor de laatste methode was gekozen in onze gemeente.
Het verschil, op deze wijze beoordeeld, zal bij de ene wat hoger of wat lager zijn, maar waarschijnlijk is het patroon bij de meeste huishoudens hetzelfde. Tsja, of het schokkerige tarievenbeleid vanuit psychologisch oogpunt dan wel zo verstandig was, mag u zelf over oordelen.

OZB-waarde misverstand

En ook is er het grote misverstand bij menigeen: uw woning zakt in waarde en uw aanslag niet. Nee, de tarieven worden gewoon richting de gebudgetteerde opbrengst aangepast. Dat mag en is logisch en tot op zekere hoogte noodzakelijk.

Dan als laatste de ontwikkeling van de OZB-waarde van de woning vergeleken met het gemiddelde van Nederland: (vanwege privacy redenen is ons stulpje gebaseerd op € 300.000)

Jaar
Nederland
diff.%

Stulpje blogger
diff.%
2007
 € 248.325
 €       300.000

2008
 € 254.918
2,7%
 €       332.000
10,7%
2009
 € 283.259
11,1%
 €       338.000
1,8%
2010
 € 239.530
-15,4%
 €       335.000
-0,9%
2011
 € 240.059
0,2%
 €       332.000
-0,9%
2012
 € 226.117
-5,8%
 €       321.000
-3,3%
2013
 € 213.353
-5,6%
 €       312.000
-2,8%
2014
 € 222.218
4,2%
 €       303.000
-2,9%
2015
 € 222.218
0,0%
vlp
 €       286.000
-5,6%
2015 : 2009

-21,5%


-15,4%

Ondanks alle aardbevingsellende, crisis en wat al niet meer is de prijsdaling, ook tot mijn eigen verbazing, lager dan het gemiddelde van Nederland. Misschien en waarschijnlijk is de recente bouw in positieve zin op de ontwikkeling van invloed, maar een heel groot gat met de rest van Nederland daar is op dit moment geen sprake van.

Natuurlijk zijn er nog wat kanttekeningen te plaatsen. Belangrijke kanttekeningen in onze regio. Gisteren zagen we een huilende John Lanting in zijn woning met aardbevingsschade. Het lukt hem en vele anderen immers op dit moment vaak niet de woning te verkopen en dus is er ook geen verkoopprijs. Dat betekent dat op de achtergrond en er op termijn nog wel degelijk wat verliezen gaan komen in onze provincie.
 De aardbevingseffecten zijn dus waarschijnlijk ook nog lang niet uitgewerkt en zullen dus mogelijk ook nog eens lange tijd voortduren. Ondertussen begint de huizenmarkt in de rest van Nederland aan te trekken en vermoedelijk zal het positieve prijsverschil snel worden ingelopen.

Kortom, ondanks alle negatieve gang van zaken lijkt op OZB-aanslag-gebied de echte schade nog mee te vallen en tot op heden zelfs de ontwikkeling van de verkoopprijs van onze woning. De stampij met zo'n hetze-achtige brief lijkt me ook een beetje teveel van het goede. Terecht in de prullenmand beland is mijn standpunt. En vanwege de taalfouten natuurlijk!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...