zaterdag 16 mei 2015

Dramatisch Omlandia B1 'opgerold' en uitgeschakeld

Verlies met 2-6 tegen Rolder Boys B1

Van het kastje naar de muur
't Het had wel wat positiever gekund, aldus een doordruppelende reactie over Omlandia B1. Het betrof het resultaat van vorige week t.w. een 1-0 nederlaag tegen dezelfde tegenstander als vandaag in de nacompetitie.

Heel graag doe ik dat, zelfs één van mijn doelstellingen, maar de kille feiten moeten er dan wel aan ten grondslag liggen en die waren er simpelweg niet of in elk geval niet al te veel in Rolde.

Vandaag 16 mei had het in Ten Boer een mooie dag kunnen worden. In die zin, dat er revanche genomen had kunnen worden in een bij voorkeur wervelende wedstrijd. Fantastische combinaties, flitsend aanvalsspel en technische hoogstandjes, allemaal heel leuk en dat willen we allemaal graag zien, maar natuurlijk het eerste motto moet ten alle tijde zijn: 'De wedstrijd winnen. Willen winnen'.

Daar draaien simpelweg alle spelletjes om. Kijk naar Juventus afgelopen woensdag. Het zou hun echt een zorg zijn hoe ze de wedstrijd winnen. Ze staan er immers mee in de finale o.a. dankzij een onverzettelijke mentaliteit, de rest is bijzaak en zeker voor de latere geschiedenisboeken.

Ik zal de lezer daarom al vast waarschuwen. Hieronder volgt het laatste en het meest dramatische verslag van een wedstrijd van Omlandia B1 in het seizoen 2014-2015. Niet al te positief dus.

Zelfde start als vorige week en ook goed begin

Robert Dijkhuizen in actie
Het meiweer was al bijna net zo troosteloos als in de eerste wedstrijd. Grijs en af en toe miezerig, maar in principe redelijk goed voetbalweer. Nu getooid met winterjas kon ik de boel in elk geval wat warmer aanzien. De scheidsrechter was ziek geworden. Rolf Potgieter was, ondanks leiderschap van B1, zijn capabele en zoals het hoort neutrale vervanger.

Ook de start van de wedstrijd was nagenoeg hetzelfde. Ook nu krijgt de ploeg met de eerste kans direct een geweldige opsteker in de vorm van een doelpunt. Na een foutje van Rolde, een combinatie over rechts met Jeffrey Hoeksema en Remco Bolhuis en een assist van deze op Robbert Veldman kan de laatste ongehinderd de bal in het doel tikken.
1-0 voor Omlandia in de derde minuut, 'aggregate 1-1' en dus kon de wedstrijd nu echt beginnen.'

Robbert Veldman, maker van de 1-0
Drama

'Echt beginnen', zei ik, maar niet voor Omlandia dus. Wat volgde was echt dramatisch voor het team en de 'fighting spirit'. Alles mislukte en met name achterin en op het middenveld. Het gevolg was, dat de voorhoede niet of nauwelijks een fatsoenlijke bal kreeg. Weliswaar was dit vaak afgedwongen door Rolder Boys, maar er was ook geen enkel gelukje dit keer. Vrijwel geen enkele keer ketste de bal eens voor de voeten van een Omlandiaan.

We zien na vijf minuten de eerste waarschuwing voor Omlandia in de vorm van een vrije trap van Rolder Boys, die op de lat uiteen spet. Nog een laatste (!) belangrijk kansje in de achtste (!) minuut voor Remco en dus Omlandia, maar de bal smoort in de verdediging. Hierna is het echter alleen nog maar Rolder Boys wat de klok slaat. Omlandia komt er gewoon niet meer aan te pas.

Corner nummer twee van Rolder Boys vliegt er in één keer in, idem dito nummer drie en het staat al 1-2. Hierna volgen nog een aantal kansen voor Rolder Boys, die met kunst- en vliegwerk worden gepareerd door Omlandia.
De zichtbare lichaamstaal van een groot aantal spelers op het veld sprak -halverwege de eerste helft- inmiddels boekdelen.
Advies voor de toekomst: Je laat nooit in gedrag en taal aan je tegenstander zien hoe je humeur / vechtlust er psychisch bij hangt en zeker niet met de schouders. Dat kan na de wedstrijd wel.

Koen Maatman
Het kan nog steeds

Dat is mijn motto. Het staat ondanks alles nog maar 1-2 bij de rust en dus kan de wedstrijd zomaar kantelen. Dat gebeurde niet. Omlandia speelde nagenoeg onveranderd en met dezelfde ogenschijnlijke mentaliteit. Rolder Boys moet zich haast in een pretpark gewaand hebben. Slechts 19 doelpunten in een heel competitieseizoen gescoord en nu, ze weten gewoon niet wat hun overkomt hier in Ten Boer.

In de tweede minuut zien we een kromme, eigen en mislukte bal op de lat boven Alwin. Even later verrichten onze keeper en verdedigers vier heldendaden op rij. Twee keer Alwin, één keer Robert Dijkhuizen en nog een verdediger pareren vier kansen op rij binnen een aantal seconden. Dat was het eerste wonder van de wedstrijd. Nog steeds is in theorie alles mogelijk, maar Rolder Boys had vandaag geen zin in theorieën. Ze deelden gewoon de lakens uit.

De KO wordt min of meer uitgedeeld in de 9e minuut van de tweede helft. Een mooie aanval over de linkervleugel van Rolder Boys wordt uitstekend afgemaakt. Ze herhalen dit nog eens twee minuten later en dat betekende 1-4.

Roy Boer
Niemand geloofde er meer in bij Omlandia. Al vaak verteld, maar de wedstrijd Heerenveen - Ajax van 7 mei 1950 lijkt al weer vergeten. Hierin  gaat Heerenveen van 1-5 naar een 6-5 zege door vooral Abe Lenstra in een kleine dertig minuten tijds. Toch, je moet altijd in dit soort wonderen blijven geloven als sporter.

Guus Kuipers krijgt nog wel twee goede kansen. Ook hij heeft geen geluk. Tussendoor scoort Rolde er nog eens vrolijk op los en maakt vlak voor tijd de 1-6. Erwin Bos krijgt de eer van het laatste doelpunt van het seizoen na een goede aanval over links en zet de eindstand op 2-6.

Het voetbalseizoen zit er dus op. 'Eindelijk!', verzucht de vrouw, de 'neutrale' fotografe van vandaag. 'Wat nu?' de opmerking van uw blogger. Hoe nu de wekelijkse blog gevuld ?

5. Erwin Bos (maker 2-6) en Bodhi Prenger