zaterdag 14 november 2015

Machteloos Omlandia A1 verliest van NEC Delfzijl

Eenrichtingsverkeer (klik voor vergroting)
De ziekenboeg en absentie bij Omlandia A1 vergde deze zaterdag 14 november in Delfzijl even te veel van het Ten Boerster team. Nieck Baljeu (hamstring), Jeffrey Runhart (absent), Robbert Veldman (achilles), Maikel Oldenburger (kniebanden) en Nick Oostland (breukje in been) het was vandaag allemaal teveel van het goede. De invallers van A2 en B1 hadden de pech een loodzware tegenstander te treffen, evenals voetbal van een technisch redelijk hoog en vooral een snel niveau. In de duels kwamen ze soms gewoon nog wat kracht en snelheid te kort.

Het decor van vandaag was echt herfstweer met een kille, stevige wind en af en toe regenbuien. Kleumende toeschouwers langs de zijlijn waren getuige van een sportieve strijd om de tweede plaats en wie voorlopig de beste verdediging in de competitie zou hebben. We zagen een wedstrijd die toch nog lang spannend bleef en waarin de Omlandianen en haar supporters nog heel lang een sprankje hoop koesterden op een wonderbaarlijke ontsnapping.

Systemen

Zoals het weer een beetje was, zo begon NEC de wedstrijd, namelijk stormachtig. Het was vandaag keeper Alwin Potgieter van wie de naam uiteindelijk het meest werd genoteerd. Dit zegt natuurlijk al iets over de gang van zaken in de wedstrijd en over het feit dat hij uiteindelijk de voornaamste en laatste sta-in-de-weg was voor de Delfzijlsters.

Het regende vandaag dan ook kansen voor de tegenstander. Zelfs veel meer dan Omlandia. Teveel om ze allemaal uitgebreid bij langs te lopen en daarom in eerste instantie een beeld van de wedstrijd.

In de eerste helft werd er ondanks de grote druk van NEC door Omlandia nog redelijk gespeeld. De verdediging stond goed, het middenveld zijn mannetje en Omlandia lukte het een aantal keren goed uit te breken. We zagen een 4-4-2 of zelfs 4-5-1-systeem bij Omlandia.

Persoonlijk, 4-3-3 liefhebber en aanvaller, ben ik er nog nooit zo van gecharmeerd geweest en dat zal ik van zijn levensdagen ook niet worden. Alleen wanneer je zeker weet, dat je een muur van beton in de achterhoede én op het middenveld hebt staan dan zal ik het als potentiële speelstijl accepteren en in overweging nemen. Er zijn echter maar weinig voetbalteams in de wereld die deze betonstijl aan kunnen. Daarnaast duurt het meestal te lang voordat de eenzame spits voorin hulp en aanvoer heeft van teamgenoten.

Nederland heeft ook op het WK met zelfs 5-3-2 heel veel geluk gehad, wat velen niet hebben opgemerkt. Als het telkens kansen regent voor de tegenstander (b.v. Australië 1e helft; 2e helft 4-3-3 systeem), maar deze niet worden benut dan kun je het gekozen systeem toch niet echt geslaagd noemen. Dat heet gewoon stom geluk! Later werd het nog eens goed bewezen, want wie is er volgend jaar niet bij op het EK en waarmee werd de basis gelegd?

Daarnaast heb je met jeugd te maken en die wil het liefst niet geremd en tegen hun natuur in spelen, maar juist aanvallend spelen. Niet doldriest natuurlijk, maar met enig overleg. Of we het met 4-3-3 gered hadden vandaag is misschien twijfelachtig, maar je gaat in het algemeen wel met iets meer kansrijke strijd ten onder.

NEC Delfzijl kon dus ook naar hartelust en vooral ongestoord aan de opbouw van de vele, vele aanvallen beginnen. Werd de bal eens onderschept door Omlandiaan dan waren we hem vaak snel weer kwijt wegens gebrek aan mankracht in de vrije ruimte voorin. Supersnelle aanvallen waren er dan ook niet bij Omlandia en smoorden teveel in goede bedoelingen.

Minuutsgewijs passeerde het volgende:
2': Kans NEC, Alwin redt; 3' Schot NEC, Alwin redt; 5': Jurry de Boer krijgt een mogelijkheid, maar de NEC-keeper komt op tijd uit. 10': goede voorzet Omlandia, iedereen mist en dus voorlangs; 20' Schot van NEC net naast.

In de 25e minuut weer een hard schot van NEC op de vuisten van Alwin. Dit keer moet hij bij de rebound het onderspit delven. Het staat 1-0 voor NEC.
27': De beste kans op een snelle gelijkmaker. Een snoeihard schot van Ricardo van Coevorden stuit op de vuisten van de keeper; 45': Alwin pareert alweer een schot van NEC.
Alwin (groen) achter de 'tralies', het slot op de deur van Omlandia

Eenrichtingsverkeer

Het wedstrijdbeeld van de tweede helft is in het kort 'eenrichtingsverkeer' te noemen. Wel maakt Omlandia met een mooi doelpunt van Ricardo al snel gelijk, maar de 1-1 wordt al weer snel teniet gedaan.

Ricardo op weg naar de keeper ...

... en scoort onberispelijk met boogbal zijn 13e doelpunt.
In de 60e minuut constateert de scheidsrechter een Omlandia-overtreding (tegenstander niet aangeraakt aldus Roy Boer) en geeft een al dan niet terechte strafschop. Alwin kan de 2-1 niet voorkomen.

Omlandia is aangeslagen en verslapt, NEC krijgt hierna werkelijk kans op kans om de score uit te breiden, maar schiet naast of tegen de lat, kopt over of Alwin is weer eens een hindernis. Een wonder was het dat nog heel lang 2-1 bleef .

Minuutsgewijs weer:
53': 1-1 door Ricardo; 57': NEC voorlangs; 58': NEC stuit op Alwin; 60' 2-1 (strafschop); 61': Idem; 64': NEC kopbal, Alwin tikt net naast; 67': NEC schiet naast; 68': NEC kopbal over; 72': NEC schiet over; 76': vrije trap Omlandia richting keeper; 85': Alwin redt twee keer op rij; 89' NEC lat; 90' NEC 3-1 en NEC schiet nog eens naast.

Alleen op rechts, maar toch wel diverse keren, via Vincent Jonkman en Jurry de Boer en sporadisch over links zagen we nog vaak iets in goede aanvallende zin, maar echt goede kansen kwamen er niet uit voort. Ik zag het als mogelijkheid de achterstand kleiner te maken en om in elk geval koste wat het kost te proberen de bal voorin te krijgen en dat lukte toch nog regelmatig. Jammer dat het geen enkele keer succes mocht hebben.

De / het NEC-schot, ik weet het, een beetje ongepast vandaag, werd dus pas in de laatste minuut toegebracht, maar dat betekende wel een volledig verdiende 3-1 winst voor de Delfzijlsters.
Kortom de slotconclusie is dat Omlandia even een pas op de plaats moet doen in de opmars naar de top.