zaterdag 29 april 2017

Omlandia JO19 sluit competitie af met mooie zege tegen HFC'15

Komt Vincent Jonkman te laat of  niet?

-update met 28 nieuwe foto's van Rikus Schenkel-

Het ging eigenlijk nergens meer om vandaag 29 april. De plaats op de ranglijst was al een feit (6e) en alleen met wonderbaarlijke grote misstappen van andere teams is er nog een sprankje hoop op de tweede periodetitel.

De gasten waren HFC'15 uit Hoogkerk waar eerder al met 4-1 van was gewonnen. Ook voor hun stond er niets meer op het spel. De speelomstandigheden waren perfect. Een grasveld wat er bij lag alsof de Wimbledon-tennisfinale er op moest worden gespeeld en verder een frisse wind met zon en wolken. Lenteweer in optima forma.

Ook voor mij werd er vandaag een tijdperk afgesloten. Twaalf jaar lang is er vrijwel wekelijks verslag gedaan van onze zonen, nu al (bijna) echte kerels te noemen. Slechts een enkele keer moest ik verstek laten gaan. Eerst via een ingezonden verslag in clubblad 'de Treffer', later - vanaf september 2011 - via deze blog. Ook als coach mocht ik een tijdje mijn steentje aan met name de 1998-lichting bijdragen.

Ik heb het allemaal met plezier gedaan. En de statistieken ook natuurlijk, want dat wordt de basis van de keuzes van de coach van de toekomst. Sneller als we denken. Nu eerst naar het laatste competitieverslag.

Onbevangen wordt er even voor half elf begonnen. Iets te onbevangen dan, want HFC had al in de derde minuut op voorsprong kunnen staan na een slippertje in de achterhoede. Ze profiteren niet van het buitenkansje.
Dat doet Omlandia wel. De eerste, de beste, aanval is flitsend te noemen. Robbert Veldman wordt vanaf de middenlijn gelanceerd, bereikt supersnel het 16-m-gebied en geeft een prima pass op Remco Bolhuis, die zoals altijd weer 'ogenschijnlijk simpel' in tikt, 1-0.

Even later weer een goede aanval van Omlandia, De HFC-keeper kan de bal nog net over tikken. Vier corners op rij volgen zonder enig rendement. Vervolgens zien we in de elfde minuut een hard schot van Robbert, dat ook weer ternauwernood tot corner wordt verwerkt.

In  de 12e minuut een aanval door het centrum. De bal komt bij Remco, die nu een assist geeft op Robbert en ook hij schiet raak. Al weer een schitterende aanval en het algehele spel van Omlandia oogde tot op dat moment uitstekend. Toch komt HFC er vanaf dat moment wat vaker uit en krijgen kansjes en kansen.
Bij de eerste is keeper Alwin Potgieter de reddende laatste man, bij de tweede Robert Dijkhuizen, bij de derde wordt er rakelings naast geschoten, maar de vierde is raak en van grote schoonheid. Op zo'n 20 meter van het doel brengt een HFC-er de bal met een prima actie de bal onder controle en krult deze direct met een fraaie boog over 'Jan en alleman' en dus ook Alwin in het doel. Het staat opeens 2-1.

Tussendoor had Omlandia weer kansen om de score te verhogen via een schot van Robbert en een kopbal van Kevin. Het mocht niet zo zijn. Vlak voor tijd is er een vorm van gevaarlijk spel van een HFC-er, maar wel onbewust. Op het eerste gezicht lijkt het ernstig met Jeroen Brookman als slachtoffer. Bloedneus en schade alom. Na een opfrisbeurt in de kleedkamer komt hij gelukkig even later weer monter aanwandelen.

Rust.

Na de rust beheerst Omlandia toch wel het spel. Het is geen aanval na aanval, maar elke uitbraak betekent groot gevaar voor de HFC-verdediging. Eerst valt er echter opnieuw een slachtoffer. Nu is het Erwin Bos, die iets lijkt te verdraaien of te verrekken. Hij moet afhaken middels brancard. Gelukkig lijkt ook deze blessure achteraf mee te vallen.

Erwin Bos, pechvogel
In de 59e minuut mag Omlandia een vrije trap nemen. Bodhi Prenger neemt plaats achter de bal en scoort vanaf een dikke twintig meter in de rechterhoek de 3-1. Heel even lukt het HFC om nog gevaarlijk te worden, maar ze hebben geen geluk met schoten, die net naast en rakelings over het doel gaan.

Bij Omlandia is het vandaag '1 op 2 dag', een topdag wat het scoren betreft. Een kwartier voor tijd komen de slotakkoorden van de wedstrijd op rij binnen. We zien een mooie aanval via Bram van der Veen, Guus Kuipers, een kluts met een HFC-verdediger en een bal die uiteindelijk toch weer bij Remco belandt. Hij scoort zijn tweede van deze dag en de 4-1.

HFC knokt nog even terug. Met een aanval over rechts, die niet op tijd wordt onderschept bij Omlandia. De voorzet wordt afgemaakt met een uitstekend doelpunt, 4-2.

Tien minuten voor tijd noteren we de mooiste aanval van de dag. Dit keer over de rechtervleugel via Jeffrey Hoeksema, een voorzet helemaal naar links volgt. Jeroen, staande op de hoek van het strafschopgebied neemt de bal in één keer op de slof en scoort. 5-2, een beauty.

Let's dance

Zo'n zeven minuten voor tijd zien we kans nummer dertien. Dit keer speelt Guus het klaar om de bal richting doel te zwiepen waar de aanstormende Kevin Potgieter met een snoekduik de bal van dichtbij in kan koppen. Het staat 6-2 en dat werd ook de eindstand.

Volgende week een terugblik op het seizoen en de definitieve topscorerslijst, maar eerst nog even de statistieken van deze wedstrijd.

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...