zaterdag 9 maart 2013

Omlandia C1 ijskoud naar de winst tegen De Pelikanen.

Bar en boos was het weer deze zaterdagochtend 9 maart. Vlak boven nul, een straffe en ijzige wind uit het Oosten met een windchillfactor van min 4-6º en een gestage, neervallende regen. Het wachten was op de algehele afgelasting van het voetbal, zeker die van de jeugd. Dat gebeurde niet. En dus trokken we onze poolkleding aan en vertrokken richting Appingedam waar De Pelikanen C1 de tegenstander van vandaag was.

Onderkoeling

Beide teams kennen geen al te best seizoen en staan onderaan, De Pelikanen vooraf de wedstrijd met twee punten voorsprong op Omlandia. Bij winst zou Omlandia dus de laatste plek kunnen verlaten. In Ten Boer was ondertussen al een meisjesteam in de rust massaal onder de douche gestapt met onderkoelingsverschijnselen. Onze jongens lieten zich niet kisten en stappen fris en fruitig en allen in korte broek het veld op. De wind en regen doen er ook nog eens een schepje bij op ter verhoging van de algehele feestvreugde bij spelers en toeschouwers. IJskoud was het en bleef het.
Nog steeds koud, maar uitgelaten lopen Carlos, Kevin,
trainers Mart en Jaap richting uitgang na de wedstrijd

Heer en meester

Dan de wedstrijd. Omlandia C1 moest in de eerste vijf minuten nog even op gang komen ondanks dat ze de wind mee hadden. In de derde minuut werden ze extra wakker geschud door een aanvaller van De Pelikanen, die plotseling op doel schoot. Het schot ging over. Hierna was Omlandia heer en meester in het veld en ook Omlandia liet eerst nog even een losse flodder los op het doel van de tegenstander. In de 8e minuut was er een vrije trap voor Omlandia van een dikke 20 meter. Carlos Chrysotome nam plaats achter de bal en liet deze met een mooie boog hard in het doel verdwijnen en de 0-1 is een feit. De tegenstander komt er niet meer aan te pas en corners op rij volgen voor Omlandia. Vaak ondoordacht genomen en zelden kwam er gevaar uit voort. Doodzonde en een punt voor verbetering, maar dat heb ik al vaker gemeld en dit geldt voor vele voetbalteams van hoog tot laag.

Een mooie aanval volgt in de 18e minuut over de linkervleugel. Robbert Veldman breekt goed door en ziet zijn schot op de paal belanden. De bal stuitert terug in het veld. Jeffrey Hoeksema tikt hem wel in het doel denkt iedereen, maar tot ieders verbazing lukt het hem om ook tegen de paal te schieten en nu verdwijnt de bal terug in niemandsland en wordt weggewerkt.

De Pelikanen lukt het ook nog een keer om door te breken, maar keeper Jordy Haveman is attent. In de 26e minuut volgt een mooie combinatie tussen Carlos en Robbert en nu maakt Robbert het wel keurig af, 0-2. Een weelde deze voorsprong, want dat is meer dan een half jaar niet meer voorgekomen. Gezien het spelbeeld mag het nu niet meer misgaan. Ondertussen vergeet uw blogger in de kou wat actiefoto's te nemen. Zelfs de hersenpan begint dus onder de ijzige weersomstandigheden te lijden.

Niet meer voor de wind

Rennend naar de thee in de rust ging het. Na de thee was het wind tegen. Onwillekeurig en onopzettelijk begon het spel van Omlandia zich aan te passen aan deze omstandigheden en het team werd slordiger. De Pelikanen forceerden als eersten al een corner en een minuut later volgde een schot op doel van Jordy. Hij pareerde de bal nog wel, maar in de rebound is het raak en staat het plotseling 1-2. Toch wisten ze er geen offensief uit te gooien en Omlandia bleef het betere van het spel houden. Geluk was er nog wel één keer bij een ogenschijnlijk ongevaarlijke boogbal, die net over ging.

Robert Dijkhuizen, perfecte pass
Bibberend van de kou en velen met gebogen schouders volgden nog een viertal kansen voor onze jongens. Remco Bolhuis, nu weer eens in de spits, miste de eerste. Ook Robbert schiet nog eens voorlangs. Nog eens volgt een aanval over de linkervleugel. Robert Dijkhuizen krijgt de bal en zijn splijtende pass is precies en voor het intikken van Remco. Door de kou bevangen reageert hij te laat en mist weer, maar hij maakt het nog goed gelukkig. Twee minuten voor tijd krijgt hij op assist van Carlos weer de bal aangespeeld en scoort de verdiende 1-3. De winst is binnen en kwam dan ook niet meer in gevaar.

De laatste plek is nu voor De Pelikanen en de blik kan nu op ONR gericht worden, die ondanks een slechter doelsaldo, voor- en achterhoede, toch drie punten hoger staat, mede door twee keer te winnen van Omlandia C1.

Statistieken De Pelikanen - Omlandia: (resp.1e, 2e helft en totaal)

Kansen: 2+2=4 resp. 6+4=10
Corners: 1+1=2 resp.7+1=8
Doelpunten:0+1=1 resp. 2+1=3
Efficiency: 25% resp. 30% (stijgend)