Vrije trap Henk ter Wolde onderweg, maar over.
Ruig herfstweer is het, nat en koud, en de wind raast door het steeds kalere hout.
Ranglijstnummer vijf tegen nummer zes vandaag in Groningen-Noord,
De vraag vooraf natuurlijk 'wie er het vaakst scoort'.

Je moet wel een beetje in de stijl van Sint-Maarten beginnen, vind ik, op zo'n dag als vandaag, maar we gaan nu weer naar het serieuzere werk.

Het viel uiteindelijk nog mee qua weersomstandigheden. Zelfs de zon deed nog even mee tussen wat gespetter, wind en wolkenpartijen. Kortom, acceptabele voetbalomstandigheden. Op het Groninger kunstgrasveld werd even na twaalven de aftrap verricht.

'Een stugge wedstrijd' voorspelde ik tegen zoonlief op basis van de statistieken, die iets in het voordeel van Omlandia waren. 'Het zou wel eens lang kunnen duren, voordat de eventuele winst binnen zou zijn.', er aan toevoegend. Toch zag het er in de eerste helft niet naar uit, dat de voorspelling wel eens zou kunnen uitkomen. Omlandia begon namelijk overdonderend.

Het is was bijna 'gallery play' in de eerste helft wat Omlandia liet zien. 'Voetbal van een andere planeet' zeiden de Engelsen eens van het Nederlandse elftal (vanzelfsprekend heel, heel lang geleden in 1988), maar deze term zou misschien in dit geval wat overdreven zijn.

Feit is wel dat Omlandia zich vanaf de eerste minuut de ene droomkans na de andere verschafte. De tegenstander kreeg keeper Jasper Kromdijk alleen van de foto bij het begin en controle bij de scheidsrechter onder ogen. Hij verveelde zich vermoedelijk stierlijk in vooral het eerste half uur. Omlandia vergat slechts één dingetje t.w. een ruime voorsprong nemen en de murw geslagen tegenstander in de tweede helft onder de voet te lopen.

Minuutsgewijs de hoogtepunten van de wedstrijd:

1'-   Bodhi Prenger werd vlakbij doel door de ingevallen spelers-keeper gestuit.Corner.
10'- In de 10e minuut mag hij het nog eens proberen. Vrij baan lijkt het, maar zijn schot gaat over.
12'- Een kans voor Ivar Nijboer, geen doelpunt.
14'- Vrije trap door Henk ter Wolde in de buurt van het 16m-gebied. Hij schiet over.
16'- Een afstandsschot van Omlandia gaat net naast.
17'- Combinatie Ivar en Bodhi mondt uit in een droomkans, maar de bal gaat naast.
20'- Goal! Ivar rukt op richting keeper. Hij wordt neergelegd. De strafschop wordt verzilverd door Henk.
26'- Goal! Weer een één-tweetje tussen Ivar en Bodhi. Eindelijk is het nu raak bij Bodhi. De bal verdwijnt in de rechterhoek. Een degelijke 0-2 voorsprong voor Omlandia.

Robin Boerman aan de bal.

Groningen 2 is al mentaal gebroken. Nog niet één keer hebben ze iets aanvallends op de mat gelegd. Gescheld over en weer in hun team. Tijd om door te drukken is het nu bij Omlandia, zou je zeggen.
En Omlandia ging ook goed door, maar het vizier stond vandaag niet scherp genoeg.

30'- Ivar raakt de paal.
31'- Nick Oostland schiet over.
33'- Voor het eerst lukt het Groningen 2 een bal voor het doel te krijgen. Jasper moet wel goed ingrijpen en slaat de bal met de vuisten weg.
39'- Ivar schiet naast
40'- Bodhi komt in kansrijke positie van links en stuit weer op de keeper.
43'- Groningen 2 krijgt zowaar een uitstekende kans, maar Jasper redt weer kordaat.
45'- Ivar krijgt kans nummer dertien (!), maar stuit ook weer op de keeper. Het is rust. 0-2, maar gezien het aantal droomkansen, had het minstens 0-4 moeten zijn.

De 2-0 van Bodhi ?

Ik kon me in de rust niet voorstellen, dat Groningen 2 bij machte was om de nederlaag te ontlopen. Ik had het mis. Hun nummer 10 was bijna niet onder controle te houden, tevens was hij een groot technicus en het was vermoedelijk aan zijn conditie te danken, dat hij niet meer gevaar wist te stichten.

52'- Toch  krijgt Omlandia eerst weer een superkans, maar ook nu weer gaat het mis. En dan slaat Groningen 2 toe.
54'- Goal! Een aanval over rechts van Groningen 2, een goede voorzet en de bal wordt ingekopt, 1-2. De eerste fatsoenlijke aanval van hun kant en ook nog eens raak. Maar goed, Omlandia speelt goed en dus niets aan de hand zou je denken.
60'- Weer een kans voor Groningen 2. De bal wordt nog net door Robert Dijkhuizen weggekopt.
62'- Goal! Het noodlot lijkt voor Omlandia toe te slaan. Een schitterende aanval van Groningen 2 mondt uit in een hard en strak schot in de linker hoek. Ogenschijnlijk onhoudbaar en een mooi doelpunt. 2-2.

64'- Het Omlandia-team is niet gebroken. Ze hebben gewoon pech, en lijken te beseffen dat er toch nog iets in het vat zit. Robin Boerman probeert het met een boogbal van ver. Corner.
74'- Kansje voor Henk. De bal wordt onderschept.
77'- Goal! De ingevallen Kevin Potgieter was al met enige regelmaat gevaarlijk. Hij zorgt voor meer druk in de slotfase op de Groninger verdediging en met resultaat. Een assist op Ivar betekent de 2-3.

In de laatste minuten lukt het Groningen niet meer er nog een slotoffensief uit te gooien, de boel wordt bij Omlandia achterin nog eens extra op slot gezet en ondanks wat blessureleed fluit de scheidsrechter exact na 90 minuten af. De winst was binnen. Na een uiteindelijk toch nog stugge wedstrijd dus en in de slotfase. We houden het maar op toeval.

Hiermee is een plek 5 op de ranglijst bereikt. Omlandia heeft zoals het nu lijkt, het meest lastige programma van alle ploegen afgewerkt. Er gloort meer aan de horizon.