zaterdag 4 november 2017

Omlandia 2 verslaat koploper Knickerbockers 6

De Omlandia-verdediging in actie
Zaterdag 4 november. Thuis staat voor Omlandia 2 de nog ongeslagen koploper Knickerbockers 6 op de agenda. Het is met 11-12º en vrijwel windstil weer eens prima herfst- en voetbalweer. Kouder weer is volgens Weerstation Ten Boer in aantocht en vanaf morgen de langdurige tendens.

Knickerbockers 6 won tot vandaag alle vijf wedstrijden. Het team lijkt geluk te hebben gehad met het programma, want alle tegenstanders bivakkeren op dit moment in de onderste regionen. Met een uitstekend doelsaldo en slechts drie tegentreffers voor de koploper, mocht je desondanks verwachten dat het een moeilijke en lastige wedstrijd zou kunnen worden voor onze Omlandianen.

Veld drie was vandaag enigszins onverwacht op sportcomplex 'de Treffer' het speelveld. Tot vorig jaar en zeker in de herfst en winter vaak een moeras, maar een kundige vakman lijkt het veld zowaar te hebben omgetoverd tot een acceptabel voetbalveld. Door het hele veld de volgende keer te maaien i.p.v. het halve veld zou het bijna Wimbledon benaderd hebben. Bijna!

Op de nette schoenen stapten we dus om 12.30 het gras op naar het wedstrijdgebeuren. 'Dat wordt poetsen na afloop', dacht ik direct, want behoorlijk vochtig was het gras daar wel.

Een goed collectief

Om maar met de deur in huis te vallen. Vandaag stond er voor het eerst een goed samenwerkend Omlandia-collectief in het veld. Een team wat bereid was om hard te werken en jongens die beseften dat dat vanaf de eerste tot de laatste minuut gedaan moest worden. Een team waarvan ik voor het eerst dacht dat het misschien toch wel een rol zou kunnen spelen bij de verdeling van de topposities. Het resultaat was er ook naar.

Beide ploegen knokten na het eerste fluitsignaal voor wat ze waard waren. Beiden speelden op het oog zeer geconcentreerd en fouten voorkomen leek het eerste hoofddoel. Dat is toegestaan tegen een koploper. Het betekende vooral een strijd op het middenveld en de aanvalspogingen die er waren, strandden telkens in de voorste verdedigingslinies. De keepers konden bijna een boek er bij gaan lezen.

Dus eigenlijk gebeurde er niet al te veel in de eerste 35 minuten. Nagenoeg niets eigenlijk, maar Omlandia stond na een kwartier al wel op een 1-0 voorsprong. Het was een uitstekende assist van Kevin Potgieter op Ivar Nijboer. die direct door kon lopen richting de keeper en de bal in het doel wist te werken. Slechts één kans voor Omlandia en direct 100% rendement, dat is wat anders dan 0,05% op een spaarrekening.

Assist Kevin Potgieter op Ivar Nijboer bij 1-0
The Knickerbockers lukte het niet echt om het de Omlandia-defensie gevaarlijk te maken. Pas in de slotfase van de eerste helft is er sprake van enig gevaar van hun kant. We zagen nog het volgende: een ver afstandsschot in de handen van keeper Jasper Kromdijk, een goed schot vanaf de 16-m-lijn wat nog net schuin voorlangs gaat, en een slap schot wat over ging na een vrije trap.

Vlak hierna krijgt Ivar alweer een 100%-kans. Van dichtbij en vanaf 30cm hoogte probeert hij het met een kopbal! De poging strandt in de armen van de keeper, die met een snoekduik de zaak weet te redden.

Toch werd het totaal onnodig vlak voor rust nog 1-1. De 'Omlandia-zondaar' probeerde verdedigend vanaf de linker zijlijn met een pass naar het centrum de problemen op te lossen. Dat ging helemaal mis, want een Knickerbocker onderschept de bal. Robert Dijkhuizen probeert nog met een enorme rush een doelpunt te voorkomen. Hij is net te laat, raakt de bal nog wel, maar die verdwijnt toch via zijn voet in het doel.

De wedstrijd werd in verdedigend opzicht tot dat moment gecontroleerd door Omlandia. Of dat in de tweede helft weer zou gebeuren was nog maar de vraag op basis van mijn ervaringen uit de voorgaande wedstrijden.

Superspannend vervolg

In de tweede helft begonnen de Knickerbockers direct wat feller. Dit resulteerde in twee goede kansen, maar Jasper onderschept de eerste en Robert de tweede. Pas na een kwartier lukt het Omlandia weer eens om gevaarlijk te worden. Een kopbal wordt nog net overgetikt door de keeper.

Dan een vrijwel zelfde situatie als in de eerste helft bij de 1-0 voor Omlandia. Nu is het echter Fabio Marongiu (en niet zoals eerder gemeld Ivar), die een perfecte assist vanaf rechts geeft op Kevin. Hij kan de bal in één keer hard in het doel tikken. Het staat 2-1 en de voorsprong was toch wel verdiend. Het zou nu zeker voor de Knickerbockers een harde dobber worden om dit nog recht te breien.

De 'Knicks' krijgen wel af en toe wat mogelijkheden. Tim Faber moet eens als reddende engel optreden, een serie corners, maar veel grote kansen krijgen ze niet. Het is juist Omlandia, die via Ivar zich in veiligheid kon brengen, maar de 3-1 voorsprong kwam er niet.

Kans voor Omlandia in 2e helft. De bal wordt overgetikt.
Dan lijkt er een Omlandia-overtreding te zijn (75') met een 'moord en brand schreeuwende Knickerbocker', maar een strafschop blijft - misschien onterecht - uit.

Kevin krijgt nog een kans, ook hij mist. Minuut na minuut verstrijkt Ze kruipen nu in 'slow motion tempo' voorbij, zo lijkt het. Superspanning. De Knicks blijven het proberen en bijna met succes. Vlak voor tijd ontbreekt echter de kracht voor een nauwkeurig schot en de bal verdwijnt gelukkig weer voorlangs en naast het Omlandia-doel.

Met 2-1 winst werd de eindstreep dus bereikt. Zoals gezegd, met dit spel kan met een gerust hart een blik naar de top van de ranglijst geworpen worden.

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...